Αναφορά δράσης “Η Δύναμη των Λέξεων” για το χειμερινό εξάμηνο 2023-24 – Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης
Κατά τη διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου 2023- 2024 πραγματοποιήθηκε από τη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης, ο δεύτερος κύκλος της δράσης «Η Δύναμη των Λέξεων». Ο πρώτος κύκλος της δράσης ήταν ενταγμένος στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος «Συνταγογράφηση Βιβλιοθηκών». Σκοπός της δράσης «Η Δύναμη των Λέξεων» ήταν να βοηθήσει τους φοιτητές/ριες μέσα από τεχνικές δημιουργικής γραφής να σταθούν απέναντι σε ήπια ψυχικά άλγη και ψυχολογικές πιέσεις που δέχονται. Δευτερεύοντες στόχοι της δράσης ήταν η από κοινού ανακούφιση από τα όποια ψυχολογικά τους ζητήματα, η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των συμμετεχόντων, αλλά και η απόκτηση περισσότερης αυτοπεποίθησης, σιγουριάς και εμπιστοσύνης στον εαυτό τους.
Η δράση πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 19 Οκτωβρίου έως 16 Δεκεμβρίου 2023 στο χώρο της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης. Η συμμετοχή ήταν δωρεάν και συμμετείχαν συνολικά 16 προπτυχιακοί φοιτητές/ριες του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι κύριες δυσκολίες που δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν οι συμμετέχοντες ήταν άγχος, κατάθλιψη και μειωμένη αυτοπεποίθηση. Τη δράση ανέλαβαν να υλοποιήσουν οι Βιβλιοθηκονόμοι Αγγελική Γιαννοπούλου, Ευγενία Ορφανού και Αθανασία Σαλαμούρα, και η Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής Χρυσάνθη Μηλιτσοπούλου. Την ψυχολογική εποπτεία της δράσης είχε ο Καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών Βασιλόπουλος Στέφανος, συμβουλευτικός ψυχολόγος, καθώς και ο ψυχολόγος της Κοινωνικής Μέριμνας κ. Κωνσταντίνος Αναστασόπουλος.
Πραγματοποιήθηκαν συνολικά οκτώ εβδομαδιαίες συναντήσεις, όπου οι συμμετέχοντες της ομάδας παρέμβασης, γράφοντας ιστορίες προσπάθησαν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση τους, να κοινωνικοποιηθούν και να αποβάλουν το άγχος ή τη θλίψη που βίωναν. Στο πλαίσιο της δράσης, έλαβαν χώρα και δυο επιπλέον συναντήσεις με σκοπό την εκμάθηση τεχνικών δημιουργικής γραφής. Συμμετείχαν δύο πατρινοί λογοτέχνες, ο κ. Κώστας Λογαράς και ο κ. Διονύσιος Καρατζάς. Ευχαριστούμε θερμά και τους δύο για τη συμμετοχή τους.
Οι συναντήσεις ήταν δομημένες με τέτοιο τρόπο ώστε οι συμμετέχοντες/ουσες να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους, να νιώσουν συναισθήματα ασφάλειας, εμπιστοσύνης και ευχαρίστησης και τέλος να μπορέσουν να εκφραστούν γράφοντας, βάσει συγκεκριμένης θεματολογίας. Συνοπτικά, σε κάθε συνάντηση, με εξαίρεση την αρχική που επιπροσθέτως έγινε η σύσταση και γνωριμία των συμμετεχόντων μεταξύ τους, πραγματοποιούνταν αρχικά μία δραστηριότητα, η οποία είχε ως στόχο την ουσιαστικότερη γνωριμία των συμμετεχόντων, το «δέσιμο» της ομάδας και την δημιουργία κλίματος ασφάλειας και άνεσης. Στη συνέχεια, δίνονταν στα μέλη της ομάδας μία δραστηριότητα στην οποία ενθαρρύνονταν να εκφραστούν, να συνομιλήσουν μεταξύ τους και να αλληλεπιδράσουν, π.χ. «Μια φωτογραφία από το παρελθόν». Η κεντρική δραστηριότητα είχε ως αντικείμενο τη δημιουργική γραφή βάσει συγκεκριμένης θεματολογίας και οι συμμετέχοντες είχαν την επιλογή να διαβάσουν το κείμενό τους στην ομάδα και να ακολουθήσει ανατροφοδότηση. Κάθε συνάντηση ολοκληρώνονταν με μια άσκηση κλεισίματος για αποφόρτιση ή αποταύτιση από τους ήρωες που χρησιμοποιήθηκαν στις ιστορίες που έγραψαν τα μέλη της ομάδας, για παράδειγμα να δηλώσουν ένα συναίσθημα από την ημέρα.
Η παρέμβαση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της από τους συμμετέχοντες ήταν θετικά. Μετά την ολοκλήρωση της δράσης, δόθηκαν ερωτηματολόγια αξιολόγησης στους/ις συμμετέχοντες/ουσες, ώστε να αποτιμηθεί το επίπεδο ικανοποίησης από τη συμμετοχή τους. Οι απαντήσεις στα ερωτηματολόγια ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, τόσο ως προς τη συνολική ικανοποίηση που αισθάνθηκαν όσοι/ες συμμετείχαν, αλλά και ως προς τη συνέχιση/επανάληψη της δράσης. Πιο συγκεκριμένα, σε κλίμακα 1-5 (από Διαφωνώ απόλυτα σε Συμφωνώ απόλυτα), οι απαντήσεις των συμμετεχόντων είχαν βαθμολογία με μέσο όρο μεγαλύτερο από 4,9 στις περισσότερες ερωτήσεις, όπως για παράδειγμα στην άποψή τους για την ικανοποίησή από γενικότερη οργάνωση της δράσης, την ικανοποίησή από τις εβδομαδιαίες δράσεις, καθώς και για το κατά πόσο οι καθοδηγήτριες τους/ις βοήθησαν να αισθανθούν άνετα και να ανταποκριθούν στις προσδοκίες τους. Επιπροσθέτως, στις απαντήσεις διαφάνηκε η επιθυμία τους για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια της δράσης, καθώς η ερώτηση για την ικανοποίησή τους από τη συνολική διάρκεια της, είχε βαθμολογία 3,8.
Συμπερασματικά, η παρέμβαση βοήθησε τους συμμετέχοντες να μειώσουν το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και να αυξήσουν την αυτοεκτίμησή και την ευεξία τους. Επίσης, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, η δράση ήταν ικανοποιητική και αποτελεσματική ως προς την επίτευξη των στόχων της. Τους βοήθησε στη διαχείριση του άγχους, στην κοινωνικοποίηση, στην αντιμετώπιση της θλίψης, στην καταπολέμηση της μοναξιάς, στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησή τους και στην έκφραση των συναισθημάτων τους. Μετά το πέρας του προγράμματος, όσοι/ες από τους συμμετέχοντες/ουσες επιθυμούσαν δημοσίευσαν τις ιστορίες τους στο ανοικτό ηλεκτρονικό βιβλίο “Η Δύναμη των Λέξεων”.