Ψήφισμα Συνέλευσης ΤΜΗΥΠ Σχετικά με το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση

Ψήφισμα της Συνέλευσης του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών (υπ’ αριθμ. 13/28.2.2024 συνεδρίαση)

Σε σχέση με το νομοσχέδιο “Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων” που κατατέθηκε στη Βουλή στις 23/2/2024 το ΤΜΗΥΠ συντάσσεται με το 231/15-2-2024 ψήφισμα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών .

Ειδικότερα, σε σχέση με τις διατάξεις που αφορούν τα δημόσια πανεπιστήμια, θεωρεί ότι δεν προσφέρουν ουσιαστική και μόνιμη ενίσχυση.

Επίσης, σε σχέση  με τις διατάξεις που αφορούν τη λειτουργία των παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ με την μορφή ΝΠΠΕ, όπως περιγράφονται στο νομοσχέδιο, το ΤΜΗΥΠ εκφράζει τις σοβαρές του αμφιβολίες για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου. Δεν θεωρεί ότι η λειτουργία παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ με τη μορφή ΝΠΠΕ όπως περιγράφονται στο νομοσχέδιο, μπορεί να προσθέσει ουσιαστικά στη βελτίωση της ανώτατης εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα, όπως έχει αναλυθεί εκτενώς και στα σχόλια της διαβούλευσης, θεωρούμε ότι με τον τρόπο που εισάγονται τα ΝΠΠΕ μπορούν να δημιουργήσουν πολλά νέα και απρόβλεπτα προβλήματα στην κοινωνία, την νέα γενιά και τις προοπτικές της χώρας.

Εκφράζουμε τη δυσαρέσκεια και την ανησυχία μας για την περιορισμένη σε σχέση με τη σοβαρότητα του ζητήματος διαβούλευση για τα ΝΠΠΕ με την ακαδημαϊκή κοινότητα κατά την νομοπαρασκευαστική διαδικασία. 

Διαμαρτυρόμαστε για την απουσία από το κατατεθέν νομοσχέδιο ουσιαστικών ελέγχων που διασφαλίζουν την αξιοπιστία της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας στα ΝΠΠΕ, όπως ενδεικτικά για το παραγόμενο ερευνητικό έργο ενώ δεν προβλέπεται ανώτατο όριο ωρών διδασκαλίας για το προσωπικό, την απουσία ουσιαστικών διασφαλίσεων ακαδημαϊκής ελευθερίας των διδασκόντων σε αυτά, και την ανισότητα στις διαδικασίες πρόσβασης των φοιτητών σε αυτά, καθώς και τις διαδικασίες πρόσληψης, εξέλιξης και αμοιβής του προσωπικού σε σχέση με τα δημόσια ΑΕΙ. 

Θεωρούμε ότι η πολιτεία θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει την απαραίτητη εντατική και ουσιαστική διαβούλευση  με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους κοινωνικούς φορείς για τη διαμόρφωση ενός μακρόπνοου και αποτελεσματικού σχεδίου για το μέλλον της ανώτατης παιδείας στη χώρα μας.

Από το ΤΜΗΥΠ

 

Πηγή