Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για μεταπτυχιακές σπουδές στο Δ.Π.Μ.Σ. «Αλληλεπίδραση Ανθρώπου -Υπολογιστή», για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 – Προθεσμία 31/8/2025

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

Μεγαλη Προκηρυξη 2025-2026 ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

αιτηση μεταπτυχιακου 2025-2026

 

Η Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών (Ε.Π.Σ.) του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Αλληλεπίδραση Ανθρώπου – Υπολογιστή» στην υπ’ αριθμ. 6/19-5-2025 συνεδρίασή της αποφάσισε την προκήρυξη 30 θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.

Στο Δ.Π.Μ.Σ. συμμετέχουν:

  • Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών και
  • Το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το Δ.Π.Μ.Σ. οδηγεί στην απονομή Διατμηματικού Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Δ.Μ.Σ.) στην «Αλληλεπίδραση Ανθρώπου – Υπολογιστή» (Master in Human – Computer Interaction).

Το Δ.Π.Μ.Σ. λειτουργεί χωρίς δίδακτρα.

Χρονική διάρκεια:

Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την απονομή του Δ.Δ.Μ.Σ. ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Το Δ.Π.Μ.Σ. περιλαμβάνει την υποχρεωτική παρακολούθηση μεταπτυχιακών μαθημάτων και την επιτυχής εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (Μ.Δ.Ε.), συνολικού φόρτου 90 πιστωτικών μονάδων (ΕCTS). Η διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας πραγματοποιείται με δια ζώσης εκπαίδευση, όπως ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία. Η γλώσσα διδασκαλίας των μεταπτυχιακών μαθημάτων και η συγγραφής της Μ.Δ.Ε. είναι η αγγλική.

 

Συμμετέχουσες Κατηγορίες:

Στο Δ.Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί διπλωματούχοι/πτυχιούχοι των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Ηλεκτρολόγων/Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Φυσικής, Μαθηματικών και Πληροφορικής, καθώς και των συναφών Τμημάτων Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Επίσης, απόφοιτοι Τμημάτων Διοίκησης ή Διοίκησης Επιχειρήσεων καθώς και των συναφών Τμημάτων Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ικανοποιητικό υπόβαθρο μαθημάτων πληροφορικής ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Δ.Π.Μ.Σ.

Αίτηση μπορούν να υποβάλουν και τελειόφοιτοι των ανωτέρω Τμημάτων/Σχολών, που δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής υποψηφιότητας, για τυπικούς λόγους (π.χ. μη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξετάσεων).

Αίτηση δύναται να υποβάλλουν και τελειόφοιτοι αλλοδαπών Ιδρυμάτων τα οποία δεν είναι ακόμα ενταγμένα στο Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής του ΔΟΑΤΑΠ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Κανονισμού Μεταπτυχιακών Σπουδών του Δ.Π.Μ.Σ.

Τα μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., καθώς και Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. μπορούν μετά από αίτησή τους να εγγραφούν ως υπεράριθμοι/ες, και μόνο ένας κατ’ έτος, εφόσον υπηρετούν στα συμμετέχοντα Τμήματα και ο τίτλος σπουδών και το έργο που επιτελούν στα συμμετέχοντα Τμήματα είναι συναφές με το αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ.

 

Δικαιολογητικά υποψηφιότητας:

Οι αιτήσεις των υποψηφίων με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα πρέπει να υποβληθούν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά, με κεφαλαίους χαρακτήρες, μέσω της δικτυακής πύλης https://matrix.upatras.gr/sap/bc/webdynpro/sap/zups_pg_adm#, μέχρι 31 Αυγούστου 2025.

  1. αίτηση συμμετοχής (εδώ το επισυναπτόμενο doc αρχείο),
  2. αντίγραφο πτυχίου/διπλώματος ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών (για τους τίτλους σπουδών που προέρχονται από Ιδρύματα της αλλοδαπής εφαρμόζονται τα άρθρα 298 και 304 του Ν. 4957/2022, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν),
  3. πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας,
  4. αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα (αναφορά αναλυτικά σε σπουδές, διδακτική ή και επαγγελματική εμπειρία, επιστημονική δραστηριότητα),
  5. αποδεικτικά ερευνητικής ή επαγγελματικής δραστηριότητας (εάν υπάρχουν),
  6. τουλάχιστον δύο συστατικές επιστολές (Οι επιστολές πρέπει να υπογράφονται από μέλη ΔΕΠ του εκπαιδευτικού Ιδρύματος του υποψηφίου ή από μέλη ΔΕΠ άλλων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που είναι εξοικειωμένα με την επιστημονική κατάρτιση του υποψηφίου).
  7. αντίγραφο μεταπτυχιακού τίτλου (εάν υπάρχει),
  8. δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές (εάν υπάρχουν),
  9. φωτοτυπία δύο όψεων του δελτίου ταυτότητας,
  10. αντίγραφο πιστοποιητικού γνώσης της αγγλικής γλώσσας (επιπέδου τουλάχιστον Β2) η οποία πιστοποιείται με τίτλο σπουδών από Εκπαιδευτικό Ίδρυμα αγγλόφωνης χώρας ή αγγλόφωνου προγράμματος σπουδών, – Πιστοποιητικό First Certificate in English, – Πιστοποιητικό Toefl με βαθμολογία τουλάχιστον 500 μόρια (ή 300 με το νέο τρόπο αξιολόγησης), – Πιστοποιητικό IELTS με βαθμό 6,5 και άνω, – Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (επίπεδο Β2). Οι πτυχιούχοι αγγλόφωνων πανεπιστημίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικού γλωσσομάθειας.

Θετικά θα συνυπολογίζεται η γνώση και δεύτερης ξένης γλώσσας.

Προϋποθέσεις και τρόπος εισαγωγής:

Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών γίνεται με βάση την αξιολόγηση του φακέλου των δικαιολογητικών των υποψηφίων και τη συνέντευξη τους από την Επιτροπή Αξιολόγησης Υποψηφίων του Δ.Π.Μ.Σ. Απαραίτητες προϋποθέσεις για την συμμετοχή των υποψηφίων μεταπτυχιακών φοιτητών στην διαδικασία επιλογής για το Δ.Π.Μ.Σ. είναι οι εξής:

– Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι κάτοχοι πτυχίου/διπλώματος των συμμετεχουσών κατηγοριών, όπως περιγράφονται παραπάνω στην παρούσα προκήρυξη. Δικαίωμα να υποβάλλουν υποψηφιότητα στο Δ.Π.Μ.Σ. έχουν και τελειόφοιτοι των αναφερόμενων Τμημάτων, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν προσκομίσει Βεβαίωση Περάτωσης των Σπουδών τους και το βαθμό διπλώματος/πτυχίου το αργότερο μέχρι 1 Νοεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, οι επιλεγέντες θα πρέπει να προσκομίσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι τη λήξη των εγγραφών.

– Να έχουν αναγνωρισμένο τίτλο γλωσσομάθειας.

 

Η επιλογή γίνεται κυρίως με συνεκτίμηση των εξής κριτηρίων:

  1. το γενικό βαθμό του πτυχίου/διπλώματος ή ισοδύναμο αυτού συνεκτιμώντας και την κατάταξη αποφοίτησης (Άριστα, Λίαν Καλώς),
  2. τη βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα που είναι σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ.,
  3. την επίδοση σε Πτυχιακή/Διπλωματική εργασία, όπου αυτή προβλέπεται στο προπτυχιακό επίπεδο,
  4. την τυχούσα ερευνητική ή επαγγελματική εμπειρία του υποψηφίου σε αντίστοιχο τομέα ή σε συναφές αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ.,
  5. η καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας (επίπεδου τουλάχιστον Β2),
  6. το Τμήμα προέλευσης του υποψηφίου,
  7. οι συστατικές επιστολές που προσκομίζει ο υποψήφιος,
  8. άλλα προσόντα (γνώση άλλων ξένων γλωσσών, ικανότητα χρήσης εργαλείων σχετικών με τη σχεδίαση διαδραστικών συστημάτων), και
  9. η συνέντευξη του υποψηφίου (συνεκτίμηση της προσωπικότητας, της επιστημονικής συγκρότησης).

 

Οι υποψήφιοι συνιστάται να ελέγχουν προσεκτικά τις οδηγίες που αφορούν κάθε επιμέρους κριτήριο για τη μοριοδότησή τους, ώστε ο φάκελος να υποβάλλεται πλήρης στις προκαθορισμένες ημερομηνίες.  Τα δικαιολογητικά που κατατίθενται από τους υποψηφίους πρέπει να έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα, όπως αυτά προβλέπονται στην παρούσα Προκήρυξη. Εκπρόθεσμες αιτήσεις δεν γίνονται δεκτές. Ελλιπή ή ετεροχρονισμένα δικαιολογητικά δεν γίνονται δεκτά.

 

Πληροφορίες:

Σχετικές πληροφορίες παρέχονται:

  1. στην ηλεκτρονική διεύθυνση http//hcimaster.upatras.gr
  2. από τη Γραμματεία του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών τηλ.: 2610996422 e-mail: secretary-graduate@ece.upatras.gr
  3. από τον Διευθυντή του Προγράμματος, Καθηγητή κ. Μ. Ξένο, τηλ.: 2610996944, e-mail: xenos@ceid.upatras.gr

 

 

Ο Διευθυντής του Δ.Π.Μ.Σ.

Καθηγητής Μιχαήλ Ξένος

 

Πηγή